TVZ.siTVZ.si
Forgot password?

Cvičkov hram Raka, wine cellar

Available Rooms

No Rooms Found
Wine cellar
3 star
Cirje 24, 8274 Raka, Slovenija
041 739 586
Podeželsko
11
24
1 nights
100 %

Cvičkov hram Raka predstavlja repliko starodavnih lesenih vinskih hramov. Z vso vsebino pa je pomemben pomnik vinogradniški kulturi in vinu, danes pa tudi turizmu.

V njem je muzejska zbirka vinogradniške in vinske  opreme ter orodja in je sedež Društva vinogradnikov Raka. Cvičkov hram Raka predstavlja repliko starodavnih vinskih hramov, kjer se je rodil cviček in  iz česar so se razvile današnje zidanice.  V pritličju je vinska klet,  kuhinjska niša ter konferenčna soba, v nadstropju pa muzejska zbirka bivalnega okolja, vinogradniške in vinske opreme ter orodja. Ob njem se ohranja še nekaj hramov v izvirni obliki.
Cvičkov hram Raka je bil nominiran kot prva ambasada cvička, podeljena s strani Zveze vinogradniških društev Dolenjske zaradi zaslug za dvig kakovosti vina in promocije cvička.  V zvezi je več kot  30 društev z več kot pet tisoč člani. Vsako leto v zvezi  izberejo kralja cvička in cvičkovo princeso ter ambasadorja cvička, vsak slednji ima ob hramu svojo trto.    Društvu vinogradnikov Raka je bila podeljena tudi potomka najstarejše trte iz letna pri Mariboru, ki tu lepo raste. Cvičkov hram je sprejemna točka za goste (50 sedežev) in izhodiščna točka za turistične oglede in vinogradniške pohode po vinorodnih gričih okoli Rake.

Kraj Raka

Raka je majna vasica, nekdaj trg, ki je ostala podeželska z malimi obrtniki in kmetijami,  obdana z vinorodnimi griči posejanimi z zidanicami.  Sredi kraja stoji mogočna farna cerkev sv. Lovrenca.  Zanimiv je ohranjen srednjeveški trg. Prav tako je vreden ogleda lepo obnovljen  grad Raka (Arch), omenjen že v 12 stoletju, opremljen z starodobnim pohištvom.
Tu v raški cerkvi je bila krščena tudi Melanija Trump. Sem na Rako k starim staršem je hodila na brezskrbne šolske počitnice .
Kraj je turistično zanimiv in lahko dostopen iz avtoceste Ljubljana-Zagreb.

Gorske bukve

Na Raki  je župnik Andrej Recelj leta 1582 prevedel  nemške/štajerske Gorske bukve (Gornih Buqui od Krailove Suetlosti Offen innu poterien general inu Privilegium) v slovenščino. Te so vsebovale predpise o pravnem razmerju med lastniki zemlje in vinogradniki nadalje pravilnem obdelovanju vinogradov, njihovem zavarovanjem s plotovi, o cestah in poteh, čiščenju poti, trgatvi, dajatvah itd. Prevod gorskih bukev je ostal v rokopisu, vendar predstavlja prvi  večji slovenski pravni akt,  ki je veljal nekaj stoletij. Obsega 27 rokopisnih listov z  52. členi ter sklepom (allegat) izvirnih Gorskih bukev. Hranijo se v Arhivu Republike Slovenije, faksimile pa v Osnovni šoli Raka. Na cvičkovem hramu pa je spominska plošča temu zgodovinskemu pomniku.

Cvičkov večer na Raki

Tu se vsako leto v petek v lovrenškem tednu (okoli 10 avgusta) izvaja tradicionalni dogodek Cvičkov večer na Raki.
V bližini je več vinskih kleti in so vse vredne obiska (klet Grabnar, klet Kralj). Na Raki najdete tudi štiri turistične zidanice z namestitvami, ki prav tako ponujajo nakup vina in še več vinogradnikov ter zidanic.

Raška čebula

Raka je znana tudi po avtohtoni sorti čebule, po raški č’buli, ki so jo tod gojili že od nekdaj. Veliko je  za ohranitev dednega materiala v svojem času  storiltudi g. Ulčnik dedek od Melanije. V spomin na tržno pot prodajalk raške č’bule se danes tradicionalno izvaja č’bularski pohod iz Kostanjevice čez krakovski gozd na Rako, v novembru,  drugo nedeljo po martinovi nedelji.  Poleg surove č’bule ob raškem narezku in kozarčku cvička se uporablja v mnogih jedeh, ki jih pripravljajo gospodinje in lokalni gostinci na Raki in jih je deležen vsak gost, ki zaide sem. Raška č’bula je močna rastlina, srednje ostra, da jo je mogoče jesti svežo in se lepo razpusti v omakah in golažu ter je vse bolj popularna.

Brosure: Najboljše z Rake

Welcome!

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Policies of Cvičkov hram Raka, wine cellar

11
24
Rezervacija 30 dni pred dogodkom, preklic rezervacije 14 dni pred dogodkom sicer se zaračuna najemnina v celoti.
100%
No
No
No

Amenities of Cvičkov hram Raka, wine cellar

 • CONFERENCE ROOM
 • ENTERTAINMENT
 • FIRE PLACE
 • FREE PARKING
 • FRIDGE
 • PICK AND DROP
 • SUITABLE FOR EVENTS
 • TELEVISION
 • WINE BAR

Guest Reviews (0 reviews)

Things to Do

Cvičkov hram Raka lahko najamete za sprejem večje skupine ljudi, za izvedbo predavanj ali izvedbo zabave.

Hikers at Bizeljsko

Hiking and Biking

Share it Facebook Twitter Google+ Linkedin Hiking and biking In destination you can find a variety of hiking and biking trails that allow you to genuinely experience the natural beauty and learn about cultural and historical stories The visitors can participate in numerous activities in nature; some more relaxing and others quite adventurous. In destination

MORE
Culinary delights of Posavje

Wine and culinary delights

Share it Facebook Twitter Google+ Linkedin Wine and culinary delights Taste the Posavje wine and culinary delights at numerous restaurants and tourist farms Gastronomic diversity is characteristic of the Posavje region. Taste the Posavje cuisine at numerous restaurants and tourist farms. When you meet local people, when you enjoy the delicious food and wine –

MORE
Rajhenburg Castle

Cultural heritage

Share it Facebook Twitter Google+ Linkedin Cultural heritage The rich cultural heritage can be discovered in region Posavje Posavje was home to numerous famous personalities, who left a special mark on the Slovene cultural history. Visit picturesque towns and small villages that reveal their rich architectural and historical value. Posavje region is full of cultural sites

MORE
Krka River

Natural beauties

Share it Facebook Twitter Google+ Linkedin Natural beauties The rich natural beauties can be discovered in region Posavje Nature has created numerous beautiful features in this small peace of land. Unique caves, called ‘repnice’, with images that nature left behined, can be find in Bizeljsko. They are used to store wine and there is no

MORE

Cvičkov hram Raka, wine cellar

Your overall Rating of this property

Booking Number

Pin Code

Title of your review

Your review

What sort of Trip was this?

 • Business
 • Couples
 • Family
 • Friends
 • Solo